Home
Hoe gaat het in Oekraïne?
Een verslagje van Stefan en Margaretha die vanuit Nederland contact hebben met de plaatselijke werkers van het centrum Nefelejcs. Hoe gaat het in Nefelejcs en hoe ervaart de bevolking de spanningen tussen Rusland en Oekraïne?
Dit jaar is het centrum Nefelejcs weer gestart op 14 januari, nadat ook de orthodoxe kerstdagen voorbij waren. De Oekraïense bevolking (anders dan de Hongaarse) vieren kerstfeest op 6 en 7 januari. Helaas heeft het centrum maar drie weken open gekund, daarna moesten we weer sluiten vanwege de corona epidemie. Opnieuw is deze regio van Oekraïne donkerrood. Dit betekent dat alle onderwijsinstanties zoals scholen, peuterspeelzalen en dus ook wij moeten sluiten. We zien hier omgekeerde maatregelen in vergelijking met Nederland. Zo blijven hier alle winkels etc. open, maar gaat het onderwijs dicht, terwijl in Nederland heel bewust gekozen wordt voor het open houden van het onderwijs, om grote achterstanden voor kinderen te beperken. Volgens de lokale bevoking heeft de quarantaine op scholen in de wintermaanden ook te maken met dat de stookkosten voor de scholen anders te hoog zijn. Het is triest dat een groot deel van de Oekraïense kinderen niet deel kunnen nemen aan afstandsonderwijs, omdat daar de middelen niet voor zijn.
In het centrum Nefelejcs hebben we afscheid genomen van twee collega’s en hebben we al weer een nieuw teamlid mogen verwelkomen. Wij missen de kinderen en hopen dat we ze snel weer mogen ontvangen in het centrum.
De inflatie is enorm op dit moment. Dit maakt dat niet alleen de allerarmsten, maar ook een groot deel van de ’middenmoot’ het steeds moeilijker krijgen. Om rond te komen van een gemiddeld inkomen is bijna niet te doen. Vaste lasten worden steeds hoger, maar ook alle levensmiddelen zijn ontzettend duur. Dit in combinatie met de strenge winter, kou en veel sneeuw, maakt dat mensen erg uit kijken naar het begin van de lente. Soms voelt het alsof over het gehele land een deken van depressie ligt, maar zo gauw de lente aanbreekt en er weer gewerkt kan worden in akkers en tuinen om eigen voedsel te verbouwen, klaart de lucht letterlijk en figuurlijk weer op!
Deze bovenstaande problemen verklaren de reactie van de lokale bevolking wat betreft de spanningen tussen Rusland en Oekraine: ’We maken ons zorgen over hoe we onze familie en kinderen kunnen blijven voorzien van alle dagelijkse benodigdheden.’ Wij die constant het Nederlandse nieuws lezen, raken bezorgd, in tegenstelling tot de mensen hier. Ze zijn gewend om met deze bedreiging te leven en kunnen omgaan met deze spanningen. De lokale bevolking is voor het merendeel Hongaars. Misschien dat zij daardoor ook minder bedreiging voelen als de etnische Oekraïense mens.
Door de inflatie en onrust vertrekken veel jongeren naar het buiteland. Zij hebben twijfels over een eventuele terugkeer naar Oekraïne, uit angst om opgeroepen te worden om te dienen in het leger.
Juist door de politieke onrust en de slechte economische situatie zien we de noodzaak om er te zijn voor de mensen hier. Naast alle hulp die we kunnen bieden aan onze collega’s, buren en gehandicapte kinderen, is vooral het geven van onze liefde tijd en aandacht belangrijk, zodat zij voelen dat we naast hen blijven staan in deze tijd!
Op dit moment roepen wij iedereen om op te bidden voor de situatie in Oekraïne. Bidt u met ons mee voor veiligheid en rust voor de Oekraïense inwoners, wijsheid voor de wereldleiders om de juiste beslissingen te nemen en om inkeer van de Russische leiders?
Wij vragen u ook om te bidden voor wijsheid voor ons als stichting. Dat we duidelijkheid mogen krijgen wanneer, waar en hoe we hulp kunnen bieden en dat we daarvoor klaar mogen staan als dat nodig is. Bidt u ook voor de vrijwilligers die af en toe afreizen naar Oekraïne om ter plekke hulp te bieden.
Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.