Home
In de week van 18-22 oktober zijn wij, Kees en Els Douma en Hans en Della de Haan, naar het zigeunerkamp in Pavshyno, Oekraïne geweest.
Het weerzien is geweldig. We zijn er 2½ jaar niet geweest. Het eerste wat Igor, hoofd van het kamp en pastor van de kerk, ons (via onze tolk Karlos) vertelt is dat de omstandigheden voor sommige gezinnen bijzonder slecht zijn. Veel mensen hebben niet kunnen werken vanwege corona en meerdere gezinnen lijden daardoor honger op dit moment. Omdat we zo veel geld hebben gekregen, besluiten we ter plekke om voor de meest arme gezinnen een voedselpakket te maken. Igor maakt een lijst met de 28 armste gezinnen, dat is de helft van het totale aantal gezinnen op het kamp. Woensdag doen we met een aantal kampbewoners op de bazaar inkopen. In de kerk stellen we met z’n allen pakketten samen en delen die uit.
Naderhand neemt Igor ons mee naar een aantal van de gezinnen. Wat je dan te zien krijgt went nooit! Ook nu weer slaat de schrik je om het hart als je ziet hoe zo’n gezin met kleine kinderen leeft.
Donderdag is voor de kinderen (gyermekek in het Hongaars). We schminken, lakken nagels, rijgen kralen, kammen haren en zingen af en toe wat. Dat haren kammen is wel een dingetje. Gelukkig had één van de moeders van het kamp ons op de bazaar al geholpen aan ‘spray’ om klitten uit het haar te krijgen.
De school is het belangrijkste onderwerp. We hopen dat de kinderen zich daardoor beter in de Oekraïense samenleving kunnen handhaven. Zo leren ze op school bijvoorbeeld de Oekraïense taal in plaats van alleen Hongaars. Wat Igor ons vertelt over de school maakt ons heel blij. De school kan beginnen als de verwarming is aangelegd en als de huidige quarantainemaatregelen worden opgeheven. De overheid, in het bijzonder de burgemeester van Pavshyno, speelt een belangrijke rol. De verwarming en elektriciteit worden door de overheid betaald. Leerkrachten en leermiddelen ook. En de overheid zal ook zorgen voor het leveren van de maaltijden op school. Verder zal er nog een hek worden gemaakt en een speelterrein. De kampbewoners zullen zelf nog de school moeten isoleren en op de verdieping een speelruimte moeten maken. Daarvoor zal er ook nog een trap aan de buitenkant gemaakt moeten worden. De lokalen zijn ingericht en er is zelfs een toiletje geplaatst (een van de weinige op het kamp)! Het staat nu nog wat open en bloot aan het eind van de gang, maar het is de bedoeling dat er een muur geplaatst wordt.
Wat ook bijzonder fijn is om te zien, is dat de twee andere kerken op het kamp het project ook ondersteunen. Ze hebben speelgoed en leesboekjes gegeven. We kunnen gelukkig genoeg geld achterlaten voor het isoleren. In het voorjaar hopen we dat het gelukt is om voldoende geld bij elkaar te krijgen voor de speelruimte boven en voor de trap. Mogelijk kunnen we er dan ook weer met een groep heen om mee te helpen.
Tijdens onze terugreis vrijdag krijgen we foto’s toegestuurd. Tot onze grote verrassing zijn ze al begonnen met de isolatie van het schooltje! Dat komt aan de buitenkant en wordt afgewerkt met pleisterwerk. Dat wordt vaker zo gedaan in Oekraïne. De kerk is ook zo geïsoleerd. Op die manier houd je de kou buiten, in plaats van de warmte binnen. ’t Is maar hoe je het bekijkt.
We ervaren Gods bijzondere zorg en zegen bij dit werk! We merken dat er steeds meer vertrouwen is tussen ons en de kampbewoners. Veel kampbewoners werken mee. Met name Igor zelf is een sterke drijvende kracht voor de ontwikkeling die steeds meer vorm krijgt. We hopen hen te kunnen blijven ondersteunen zo lang het nodig is. Bidt u voor onze broeders en zusters in Pavsyno en voor een voorspoedige start van de school?
Op dit moment roepen wij iedereen om op te bidden voor de situatie in Oekraïne. Bidt u met ons mee voor veiligheid en rust voor de Oekraïense inwoners, wijsheid voor de wereldleiders om de juiste beslissingen te nemen en om inkeer van de Russische leiders?
Wij vragen u ook om te bidden voor wijsheid voor ons als stichting. Dat we duidelijkheid mogen krijgen wanneer, waar en hoe we hulp kunnen bieden en dat we daarvoor klaar mogen staan als dat nodig is. Bidt u ook voor de vrijwilligers die af en toe afreizen naar Oekraïne om ter plekke hulp te bieden.
Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.